Łączę dwa uwielbiane ciasta w jedno. Przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie
Seromakowiec to jeden z wypieków, bez których nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Moja rodzina kocha połączenie kruchego spodu, wilgotnej i aromatycznej masy makowej oraz lekkiej masy serowej. Wypróbuj mój przepis na ten rarytas, gwarantuje, że każdy poprosi o dokładkę.
Jak zrobić pyszny seromakowiec?
Seromakowiec nie wymaga wiele pracy, o ile użyjesz gotowej masy makowej i twarogu sernikowego z wiaderka, którego nie trzeba mielić. Żeby nie tracić cennego czasu, którego przed świętami zawsze brakuje, polecam przystąpić do robienia masy serowej w czasie podpiekania kruchego ciasta. Porada: kruche ciasto możesz wyrobić dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Seromakowiec robię z masą serową bez dodatków, ale możesz wzbogacić jej smak wcześniej namoczonymi, osuszonymi i obtoczonymi w mące rodzynkami lub innymi owocami suszonymi np. żurawiną, smażoną skórką pomarańczową.
Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij twaróg i jajka na minimum 1–2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Jeżeli masz mało czasu, to możesz wybić jajka do miski i przykryć talerzykiem oraz wyłożyć twaróg sernikowy do szerokiej miski, dzięki czemu składniki szybciej się ogrzeją.
Przepis: Seromakowiec
To genialne ciasto dwa w jednym piekę w formie o wymiarach 24 x 34 cm, ale możesz również użyć np. dużej tortownicy o średnicy 26 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 duże jajka
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę makową:
- 850 g gotowej masy makowej z bakaliami
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- 1 cukier ze skórką cytrynową lub pomarańczową
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiej do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Oddziel żółtka od białek. Zimne masło pokrój na małe kawałki oraz odmierz potrzebną ilość cukru.
- Przygotowanie ciastaDo mąki z proszkiem do pieczenia dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy, cukier i masło. Wyrób ręcznie lub robotem gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie masy serowejMasło roztop w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Jajka lekko ubij z cukrem za pomocą rózgi kuchennej lub miksera na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, cały czas mieszając/miksując. Do masy z sera, cukru i jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, cukier ze skórką cytrynową lub pomarańczową, sok z cytryny/pomarańczy oraz ostudzone masło. Mieszaj/miksuj, aż składniki się połączą. Spróbuj masę serową i ewentualnie dodaj cukier, wanilię, sok z cytryny. W tym momencie możesz również dodać np. rodzynki lub smażoną skórkę pomarańczową.
- Podpiekanie kruchego spoduPrzekładanie ciasta do formy Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ciasto rozwałkuj na nieco większy niż forma prostokąt, nawiń na wałek i przełóż do formy. Możesz również odrywać kawałki ciasta i wylepić nim spód oraz brzegi, tworząc niewysoki rant. Nagrzej piekarnik do temperatury . Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 15 minut. Wyjmij spód z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- WykonanieNa podpieczony spód wyłóż gotową masę makową i przykryj ją masą serową. Możesz zmienić kolejność warstw lub nakładać mak i ser naprzemiennie, robiąc „kleksy”.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z seromakowcem i piecz 50-60 minut. Kontroluj stopień upieczenia ciasta, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy masa serowa jest gotowa.
Upieczony seromakowiec wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak podawać seromakowiec?
Seromakowiec podawaj udekorowany cukrem pudrem. Porada: cukier puder na serniku często robi się wilgotny. Aby temu zapobiec, możesz posypać wierzch seromakowca, przed dodaniem cukru pudru, wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną glukozą w proszku (proporcje 1:1) lub użyć specjalnego cukru pudru gronowego.
Seromakowiec z lekką pianką i „kruszonką”
Podczas przygotowywania kruchego ciasta pozostają białka. Jeżeli masz w lodówce jeszcze 2-3 białka jaj lub będziesz używać samych żółtek do innego przepisu, to polecam upiec seromakowiec z pianką i „kruszonką” z kruchego ciasta. W tym celu na „kruszonkę” odłóż 1/3 kruchego ciasta. Włóż uformowane w kulę i owinięte folią spożywczą ciasto do zamrażalnika, co ułatwi jego ścieranie na tarce. Resztę ciasta wyłóż na spód formy i zrób niski rant.
Na wyłożonych na podpieczony spód masach rozprowadź ubitą na sztywno pianę z 4-5 białek oraz 2/3 szklanki drobnego cukru i 2 budyniów waniliowych lub śmietankowych bez cukru. Cukier zacznij dodawać, gdy piana stanie się gęsta. Następnie stopniowo dodawaj budyń i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników. Warstwę piany posyp startym na tarce o dużych oczkach kruchym ciastem. Piecz seromakowiec z pianką i „kruszonką” zgodnie z powyższym przepisem.